Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
Program Hakkında
ASBÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, tarihsel ve aktüel gelişmeleri, teorik temel üzerinde, çok boyutlu ve eleştirel olarak analiz edebilen; daha iyi bir toplumsal düzen için akademik ve/veya kurumsal çözüm üretilmesine katkıda bulunabilecek nitelikte mezunlar vermeyi hedefler.
Bölümde, siyaset bilimi ve kamu yönetimi disiplinlerini bir tamamlayıcılık ilişkisi içerisinde ele alır.
Siyaset bilimi disiplini en temelde, devlet, anayasa, siyasi partiler gibi siyasi kurumları; özgürlük, adalet, eşitlik gibi siyasi idealleri; demokratik, otoriter ve totaliter rejimler gibi siyasi rejimleri; liberalizm, muhafazakarlık, milliyetçilik, sosyalizm gibi siyasal ideolojileri; otorite/egemenlik, meşruiyet, iktidar gibi siyasi kavramları gerek felsefi, gerek tarihsel, gerekse karşılaştırmalı olarak inceler. Bununla birlikte siyaset bilimi için, “siyasi olan”ın tanımı çok geniş olup, “birey - toplum – devlet” üçgenindeki tüm mikro ve makro güç ve iktidar ilişkileri bu disiplinin inceleme nesnesidir.
Kamu yönetimi, soyut devlet fikrinin, bürokrasisiyle, hukukuyla, yerel yönetimleri ve maliyesiyle somutluk kazanarak toplum hayatında karşılığını bulan, “modern” bir yönetim formudur. Bu arka planda, bir sosyal bilimler disiplini olarak kamu yönetimi, öncelikle “yürütme gücü”nün örgütlenmesini, işleyişini, aktörlerinin karar alma, politika oluşturma ve uygulama süreçlerini araştırır. Merkezi yönetimlerden mahalli idarelere ve nihayet kentleşme ve çevre sorunlarına uzanan kapsamdaki (kamusal) düzenleme ve etkinlikler, tarihsel, teorik ve karşılaştırmalı olarak, bu disiplinin tartışma ve inceleme nesnesidir.
ASBÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, disiplinler arasındaki artan geçişkenlik ve işbirliği eğilimlerini izleyerek, üniversitemizdeki diğer bölümler ve araştırma merkezi ile yakın ilişki ve işbirliği içerisinde çalışma prensibiyle hareket eder. Hem lisans ve lisansüstü ders programlarını hem de tek tek ders içeriklerini disiplinlerarası anlayışa uygun olarak hazırlar.
ASBÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Farkı
Türkiye’nin ilk sosyal bilimler odaklı üniversitesi olan ASBÜ’de Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nün öğrencilerine vereceği eğitimin başlıca özellikleri şunlardır:
- Bireye özel eğitim: ASBÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, zorunlu ders sayısını düşük tutarak, öğrencilerin seçmeli derslerle kendi kariyer planlarını istedikleri yönde şekillendirmelerini destekler.
- Disiplinler arası eğitim ve zengin ders yelpazesi: ASBÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, öğrencilerine tarih, sosyoloji, uluslararası ilişkiler, antropoloji, ekonomi gibi geniş bir yelpazede ders seçme olanağı sunar. Böylece, öğrencilerini bilimsel meraklarının peşinden gitmeye ve disiplinlerarası çalışma becerilerini geliştirmeye teşvik eder.
- İnteraktif ve katılımcı eğitim: ASBÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, üniversitemizin modern teknik altyapısından faydalanarak öğrencilerine mevcudu az olan sınıflarda interaktif ve katılımcı bir eğitim imkânı sağlar. Öğrencilerine, kendilerini özgürce ifade edebilecekleri ve akademisyenlerle çok kolay iletişim kurabilecekleri bir atmosfer sunar. ASBÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’ndeki eğitim, öğrencilerin toplum içinde konuşma, yaratıcılık, eleştirel düşünce, takım çalışması ve liderlik gibi becerilerini geliştirmeyi hedefler.
- Güncel gelişmeleri analiz edebilmek: ASBÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, tarihî ve teorik perspektifler sunan ders içerikleriyle, öğrencilerinin güncel olayları etkin bir şekilde analiz edebilmesini sağlar.
- Yabancı dil öğretimi: Öğrencilere siyaset bilimi alanındaki bilimsel gelişmeleri takip etmek için gerekli olan İngilizce eğitimini verir. Bunun yanı sıra ASBÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, öğrencilerin 6 dönemlik bir ders programıyla ikinci bir yabancı dil öğrenmelerini özellikle destekler.
- Araştırma projelerinde yer almak: ASBÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, yürüttüğü araştırma projeleriyle de iddialıdır. İsteyen öğrenciler ASBÜ bünyesindeki veya yurt içi ve yurt dışındaki diğer yüksek lisans ve doktora programlarına devam etmek için kendilerine faydalı olabilecek bu araştırma projelerinde görev alabilirler. ASBÜ bu amaçla Bilim İnsanı Yetiştirme Programı’nı hayata geçirmiş ve öğrencilerin projelerde direk yer alıp masrafları için fon alabilmelerine olanak sağlamıştır.
- Yurtdışında eğitim görme imkânı: ASBÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, öğrencilerini Erasmus, Mevlana gibi programlar aracılığıyla yurt dışında eğitim almaya teşvik eder, bu yolla öğrencilerine bilgi, birikim ve sosyal ağlarını geliştirme imkânı sunar.
İş Olanakları
-
Mezunlarımız akademik kariyer yapmanın yanı sıra, seçkin devlet kurumlarında görev alabilir; uluslararası örgütlerde, siyasi partilerde, düşünce kuruluşlarında, sivil toplum örgütlerinde, medya veya uluslararası özel sektör kuruluşlarında çalışabilirler.
- Akademik kariyer yapmak isteyen mezunlarımız, hem yurt içinde hem de yurt dışında yüksek lisans ve doktora programlarına başvurabilirler. Bölümün eğitim programı öğrencilerimize kendi başına araştırma yapabilme, proje yazma ve yürütme becerileri kazandırarak onları mezuniyet sonrası sürece hazırlar. Ayrıca, lisans öğrenimleri boyunca AKTS geçerliliği olan ders programının uygulanması, yurt dışında eğitim tecrübesi ve profesyonel bağlantıları olan akademisyenlerle çalışma olanağı bulunması mezunlarımızın akademik yaşamın ilk basamaklarında en önemli avantajları olacaktır.
- Devlet kurumlarında kariyer yapmak isteyen mezunlarımız tüm devlet bakanlıkları, müsteşarlıklar, kamu kurum ve kuruluşlarında görev alabilirler.
- Uluslararası kurumlarda kariyer yapmak isteyen mezunlarımız Birleşmiş Milletler ve ona bağlı UNESCO, UNICEF, UNHCR, UNDP gibi birimlerde; Dünya Bankası ve OECD gibi uluslararası örgütlerde görev alabilirler.
- Düşünce kuruluşlarında, medyada ve sivil toplum kuruluşlarında kariyer yapmak isteyen mezunlarımız; analist, uzman, programcı, yazar ve araştırmacı olarak çalışabilirler.